De Troostcoach: je bent niet alleen

Troostnieuws

 

Singer-songwriter Maaike Ouboter: ‘Troost bieden is niet mijn doel’
‘Ik vind het fijn als mijn liedje ‘Dat ik je mis’ - dat ze zong tijdens de auditie voor het BNN-programma De Beste Singer-songwriter van Nederland - troost biedt, maar dat is niet mijn primaire doel. Het gaat om mijn muziek.’ Dat zegt UvA-studente media en cultuur Maaike Ouboter (21) deze week in een uitgebreid interview met Folia Magazine.


 De "eerste troost"-doos
"De eerste troost"-doos voor rouwbegeleiding na een traumatisch overlijden bij ouders met kinderen tot twaalf jaar.

Kijk op:
Knack.be.

Troost bieden
Troost bieden aan kinderen (tot 12 jaar), aan jongeren (van 12 tot 18 jaar) en aan volwassenen.

Kijk op:
Landelijk Steunpunt Rouw (LSR).

Troostgeschenkjes: Atelier Constance
Voor iedereen die wel wat troost of een opsteker kan gebruiken.

Kijk op
Troostgeschenkjes.blogspot.

De troost en de kunst
"Het is opvallend hoezeer voor de één troost en kunst samenvallen (soms zelfs samen móéten vallen), terwijl voor de ander de troost te zeer vereenzelvigd wordt met sentiment (lees ‘vals’ sentiment)."

Kijk op:
Villa La Republica.

Literaire en filosofische troost
"Een ander bezwaar dat ik tegen de filosofie heb is dat ze als het er werkelijk op aan komt zo weinig troost biedt. De enige vorm van troost die we uiteindelijk hebben is de schoonheid."

Kijk op:
August Tholen.

Wat doet troost met je?
Als een dierbare overleden is, bij een ernstige ziekte, als een gemeenschap wordt getrofffen door ongeluk. Troost is dan belangrijk, maar hoe werkt dat als je ‘troost’ ontvangt?

Kijk op:
rkk.nl, voor het radioprogramma.

Troostkaarten
Wanneer u iemand sterkte wilt wensen, een steuntje in de rug wilt geven, condoleren of troost bieden, dan bent u hier aan het juiste adres!

Kijk op:
troostkaarten.nl.

Troost me niet, als er niets te troosten valt
Als een dierbare verdriet heeft, willen we niets liever dan troosten. Maar wat zeg je? Wat doe je? Waar het omgaat, is dat je liefdevol aanwezig bent...

Kijk op:
Mens en Samenleving.

Troostgeschenk
Hier kun je een troostgeschenk kopen, wat een speciaal gebaar is, in een cadeautje verwoord, wanneer woorden tekort schieten en je gevoel zoveel zeggen wil. Hier zou je het juiste geschenk kunnen vinden met de juiste symboliek voor diegene waar jij graag iets speciaals voor wilt doen.

Kijk op:
troostgeschenk.nl

Woorden van troost
Mensen die een groot verlies lijden weten het als geen ander. Er zijn geen woorden voor en toch is de behoefte aan woorden groot. ‘Als iets ongenoemd blijft, is het absurd. Als ergens geen woorden voor zijn valt er niet mee te leven’, zegt dichter / theoloog Hans Bouma. In Kruispunt drie bijzondere verhalen van mensen die een groot verlies leden en woorden die hen houvast boden.

Kijk op:
rkk.nl/kruispunt.

Melodies from the heart
Melodies from the heart is een muziekproject over verlies, verlies van een dierbare. Er wordt prachtige muziek gemaakt samen met een aantal fantastische bekende artiesten. Stichting Melodies from the heart richt zich op verlies in brede zin, met als rode draad het verlies van kinderen.

Kijk op:
melodiesfromtheheart.org.

Troost voor Tranen
Troost voor Tranen is het online portaal over verlies&rouw en leven&dood van en voor jongeren uit verschillende culturen.

Kijk op:
troostvoortranen.nl

Van de Schoonheid en de Troost
'Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt'. Deze vraag was de grondslag voor Wim Kayzers televisie serie waarin 26 kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, filosofen en musici reflecteren op het huwelijk tussen schoonheid en troost. Aan een ieder is een afzonderlijke aflevering gewijd.

Bron:
VPRO.nl.

Verlies en troost
Verslag van de lezingavond georganiseerd door de gezamenlijke werkgroepen rouwverwerking van de parochies Berkel, Enschot en Udenhout, gehouden op maandag 19 mei 2003 in de parochiezaal te Berkel. Spreekster: mevr. Riekje Boswijk-Hummel.

Kijk op: elkaar nabij.